Deși este o misiune grea, unii părinți sunt puși în situația de a-i învăța pe copiii lor cum să gestioneze mai bine situațiile în care sunt respinși de colegi sau alți semeni.
Este foarte util să descoperim care sunt motivele pentru care se ajunge în astfel de situații: copilul nu are dezvoltate anumite abilități, nu este agreat de colegi pentru că este diferit, este încet sau agresiv cu ceilalți sau timid și nu relaționează cu ușurință, etc.
Sarcina principală a părintelui constă în a verifica dacă comportamentul său, atitudinea copilului său este cea care generează astfel de conflicte sau este vorba de ceva extern, care de cele mai multe ori nu stă în puterea lui să îl schimbe. Dacă este vorba de comportamentul copilului său, părintele trebuie să încurajeze adoptarea unui comportament adecvat, pozitiv și asertiv, care să fie deschis la relaționarea pozitivă cu ceilalți. Dacă este vorba de lipsa anumitor abilități, copilul poate fi încurajat să le dezvolte și învățat cum să facă facă situațiilor conflictuale într-o manieră cât mai potrivită. Părinții pot să exerseze cu copiii diverse jocuri care să implice interacțiune cu persoane diverse, comunicare, rezolvare de probleme, pentru a pregăti copilul pentru situațiile de la școală și a-l susține în procesul de găsi singur rezolvarea la probleme lui. În contextul în care jocurile se realizează într-un mediu sigur și securizant, copilul are parte de suportul de care are nevoie, iar părinții intervin doar atunci când este cazul.
La fel de important pentru copil este partea emoțională, în care trebuie ajutat să recunoască emoțiile, atât la el, cât și la ceilalți, să le exprime și să le gestioneze în mod adecvat. Copilul are nevoie să i se ofere uneltele necesare pentru a face față conflictelor, însă niciodată nu va putea fi pregătit pe deplin, iar în unele cazuri, va învăța singur, din propriile experiențe, chiar dacă acestea sunt negative. Cu timpul va învăța că nu trebuie să fie plăcut de toată lumea și este important să găsească grupul de copii potrivit pentru el, în care să fie acceptat și cu care să relaționeze pozitiv.
De asemenea, este important ca părinții să promoveze ideea diferențelor dintre oameni, accentul pe acceptare.
Este posibil ca din acest lucru copilul să extragă ideea că nu este acceptat. Aici intervine părintele, care trebuie să sublinieze calitățile copilului, resursele pe care acesta le are pentru a gestiona conflictele, dar doar prin a oferi copilului afecțiune. A-l face să înțeleagă este important! Nu punem etichete persoanei, ci comportamentul lui.
De asemenea, o situație de luat în calcul este aceea în care grupul nu este potrivit pentru copil. În acest caz, ar fi sănătos pentru copil fie ajutat, să se integreze într-un alt grup, care poate fi potrivit pentru el. Găsirea unui hobby poate fi o modalitate de a-l face pe copil să cunoască și să interacționeze cu copii, poate chiar de vârste diferite. În acest proces, adulții trebuie să își oferă sprijinul și afecțiunea pentru a-l face pe copil să se dezvolte funcțional.