În ultimele luni s-a vorbit din ce în ce mai mult despre Coronavirus. Am sperat cu toții că țara noastră nu va fi afectată. Dar iată că acest virus a ajuns și la noi în țară în urmă cu 2 săptămâni. Această veste a provocat panică în rândul nostru. Datorită știrilor și a mediatizării acestui subiect, oamenii au început să se simtă în pericol și să se gândească chiar la un deznodământ extrem de sumbru: că ne vom îmbolnăvi cu toții și nu vom putea fi tratați, că va izbucni o criză mondială, etc. Da, este o situație greu de controlat și extrem de greu de gestionat din punct de vedere psihologic.
În urma unei informări din surse sigure, vă pot asigura că acest virus NU reprezintă un pericol extrem de mare pentru noi, putând fi tratat mai mult sau mai puțin ca o gripă obișnuită. Chiar și în cazul unei posibile îmbolnăviri, un organism sănătos va putea face față acestui virus, care nu este obligatoriu să creeze probleme serioase tuturor pacienților infestați.
De asemenea, autoritățile din întreaga lume au luat măsuri la timp și încă se asigură că situația este sub control. Numărul persoanelor decedate este semnificativ mai mic decât al celor care au fost vindecate. Se pare că cei care nu au putut face față acestui virus prezentau deja probleme grave de sănătate sau erau în vârstă, însemnând că și o simplă răceală i-ar fi putut răpune.
Totuși, pentru că este mai bine să previi decât să tratezi, se recomandă luarea unor măsuri de igienă și păstrarea distanței față de persoanele care prezintă semne de îmbolnăvire, mai ales dacă avem deja probleme de sănătate.
Revenind la panica pe care cu toții o simțim, mai mult sau mai puțin. Trebuie să conștientizăm că orice s-ar întâmpla, această stare de groază și teamă nu ne va ajuta cu nimic. Nu ne va face imuni la COVID-19 și nici nu va face ca epidemia să înceteze. Tot ce puteți face este să rămâneți calmi în fața acestei situații, mai ales pentru că nu există motive semnificative de îngrijorare. Imaginarea unor scenarii apocaliptice va face rău sănătății voastre emoționale, cât și a persoanelor cărora le alimentați frica: copii, colegi de birou, partenerul de viață, etc. Încercați să vă informați din surse sigure și să nu ascultați decât spusele experțiilor verificați, fără a face o obsesie din a vă supra-informa!
Dacă vă simțiți foarte panicați, alegeți să faceți activități care să vă facă distragă de la acest subiect (citiți, urmăriți un film sau un subiect interesant). Renunțați să mai urmăriți știri timp îndelungat legate de Corona Virus, mai ales dacă observați că vă crează o stare de anxietate și disconfort emoțional. Alegeți să urmăriți sau să citiți doar o singură știre la 2-3 zile despre acest subiect. Evitați persoanele care vă alimentează frica și care preiau informații din presă distorsionate. Uitați de scenariile apocaliptice pentru că suntem foarte departe de un asemenea deznodământ!
Ce trebuie să faceți, pe scurt?
- Păstrați-vă calmul și atitudinea pozitivă;
- Evitați sursele de informare puțin credibile și persoanele care vă alimentează panica;
- Nu renunțați la activitățile voastre zilnice (în afara mersului în spații foarte aglomerate sau în afara realizării contactului cu persoane din zone afectate);
- Dezinfectați-vă pe mâini des și curățați cu produse dezinfectante suprafețele pe care le atingeți mereu (telefon, calculator, clanțe);
- Evitați să duceți mâna la ochi, nas, gură;
- Tușiți în cot;
- Rămâneți acasă la primele semne ale unei răceli sau dacă ați intrat în contact cu persoane din zone afectate.