Am ales să scriu acest articol deoarece, în ultimul timp, am început să mă confrunt din ce în ce mai mult cu situațiile unor copii dependenți de jocurile video. Cel mai serios caz din cabinetul nostru, a fost cel al unui copil de 5 ani de zile care a jucat jocul Granny și care, în urma jocului, devenise extrem de violent cu persoanele din jurul său. Mai mult decât atât, relatările lui nu mai erau coerente și devenise foarte greu de înțeles de către părinți. Doresc pe această cale să trag un semnal de alarmă părinților în ceea ce privește accesul copiilor la aceste jocuri violente. Mai multe vă invit să aflați de mai jos.
Mai întâi balena albastră, acum Granny – bunica din iad
Se pare că seria jocurilor violente, cu risc mare de pericol pentru viața copiilor, continuă!
La începutul anului trecut, un joc morbid a căpătat atenția opiniei publice. Balena albastră a fost un joc popular pe rețelele de socializare, care a determinat un lanț uriaș de sinucideri în rândul copiilor și adolescenților din țară și străinătate. Mai mult decât atât, cei care nu au ajuns la gesturi atât de extreme, au început să sufere de anumite tulburări, depresii sau stări anxioase, care pot fi tratate cu greu la niște vârste fragede și doar cu ajutorul specialiștilor.
Acum, la o perioadă scurtă de la isteria acestui joc, apare Granny, un joc horror care poate fi descărcat de oricine are o tabletă sau smartphone.
De ce este Granny periculos pentru copii?
Are o grafică grotească și abundă în scene sângeroase care pot marca copiii. Acțiunea are la baza un zombi pe post de bunică care fugărește jucătorul pe care, atunci când îl prinde, îl pedepsește prin scene puternice de violență. În afară de asta, există și scene de canibalism care pot fi greu înțelese de un copil.
Pe site-urile din străinătate apar pe alocuri menționări referitoare la vârsta de +12 pentru acest joc, dar este ușor irelevant din moment ce toată lumea îl poate descarca cu ușurință.
Ce este important de reținut este că cei mici au tendința de a imita tot ceea ce văd. În acest context, ei vor imita comportamentul violent din joc și îl vor manifesta în viața reala. Trebuie să înțelegem că fiind la o vârstă fragedă, copiii nu sunt capabili întotdeauna să facă diferența între joc și realitate.
Până unde poate merge această problemă?
În aceeași perioadă în care jocul căpăta notorietate în tara noastră, se întâmpla și cazul cu bunica înjunghiată de nepot pentru că nu l-a lăsat sa se joace la calculator.
Ce trebuie să faceți? Începeți prin a vedea semnele îngrijorătoare de dependenţă!
Dacă micuţul intră mai des în conflicte la şcoală sau la locul de joacă, poate fi un semn că ar trebui să-i restricționați accesul de la Internet sau jocuri violente. Va fi mult mai greu să restricționați accesul la materiale dăunătoare unui adolescent, decât unui copil de şapte ani. Dacă este mai mare, explicați-i de ce acele jocuri nu îi fac bine şi încercați să le înlocuiți cu altele care nu sunt atât de dăunătoare. Apoi, încet-încet, îl puteți stimula să-şi limiteze timpul de stat la calculator, în favoarea unor activităţi în aer liber sau care să implice interacţiunea cu alţi tineri.
Implicați-va în viața lor și întelegeți problemele cu care se confruntă. Puneți-vă întrebarea „Dacă interesul pentru jocuri încearcă să suplinească o altă nevoie a sa?”. Încercați să găsiți acea nevoie, care este de cele mai multe ori nevoia de afecțiune, și umpleți acel gol!
Sursă: momentedeviata.ro