Înțelegerea inteligenței emoționale vă poate face viața mai ușoară

Gestionarea emoțiilor, comunicarea cât mai eficientă și conectarea cu ceilalți pentru îndeplinireaunui scop se cheamă inteligență emoțională. Pentru a avea o viață împlinită, oamenii au mare nevoie de emoții și, mai ales, de abilitatea de a le gestiona corect. Cu cât cineva se descurcă mai bine la aces capitol, cu atât succesul săuîn contact cu ceilalți va fi garantat.

Împlinirea sufletească, în strânsă legătură cu emoțiile negative

Vă întrebați de ce e atât de important acest lucru? Pentru că emoțiile ne influențează foarte mult viața, atât cele pozitive, dar mai ales emoțiile negative. De fapt, de acceptarea și corecta gestionare a acestora din urmă depinde chiar împlinirea sufletească. Dacă reușiți să gestionați și acceptați aceste emoții negative și dacă aveți și abilitatea de a comunica eficient, de a adapta dialogul la persoana din fața voastră(latură care poate fi dezvoltată încă din copilarie) veți reuși să spargeți barierele care vă împiedică de multe ori în îndeplinirea unui obiectiv.

Dezvoltarea abilităților sociale crește stima de sine

Pentru a reuși să faceți asta, trebuie menționată importanța expunerii la cât mai multe medii încă din copilărie. A-l lăsa pe cel mic să se descurce singur în anumite situații, să facă față conflictelor cu care se confruntă este un avantaj în dezvoltarea inteligenței sale emoționale. Acest lucru atrage în viața de adult o capacitate de adaptare mult mai flexibilăși mult mai intuitivă.

Pe de altă parte, inteligența emoționalăajută la îmbunătățirea abilităților sociale. Prin dezvoltarea acestor abilități crește empatia și stima de sine, precum și încrederea în propria persoană.

Stresul împiedică oamenii să ducă lucrurile la bun sfârșit

Impulsivitatea și agresivitatea vin la pachet cu nivelul de stres, care de multă ori împiedică oamenii să ducă la bun sfârșit un lucru… Iată cum și de această dată estenevoie de gestionarea corectă a emoțiilor negative.

Atunci când acceptă emoțiile negative, oamenii fac față mult mai ușor situațiilor de stres și privesc detașatsituații precum cele enumerate mai departe: când se află contra timp, când nu le ajung banii să cumpere tot ce și-au propus, când sunt criticați că nu au făcut bine ceva, când partenerul întârzie la cină – iar copilul îi trage de mânecă să se joace cu el, când nu au timp să facă ce le place și așa mai departe… Acest gen de situații sunt mai ușor de modelat dacă acceptă “bagajul de emoții negative”. Ce înseamnă asta? Imaginați-vă că la ușa casei fiecăruia există un geamantan (imaginar, bineînțeles), pe care oamenii îl iau cu ei ori de câte ori pleacă undeva. La un anumit moment al zilei, când sunt provocați sau când sunt atinse punctele lor sensibile, “îmbracă” una din”hainele” din bagaj. În funcție de situație, pot deveni vulnerabili atunci când cineva ridică tonul sau le reproșează ceva, când li se spune că nu sunt buni, cândsun vorbiți pe la spate etc.Ei bine, în aceste situații cheia este inteligența emoțională.

Concluzia ar fi că: dacă abilitățile intelectuale înnăscute nu pot fi modificate pe parcursul vieții, cele emoționale pot fi îmbunătățite și chiar dezvoltate permanent.

Avantaje

Alte avantaje ale persoanelor cu inteligență emoțională ridicată sunt:

– se descurcă mult mai bine în viață și rezolvă anumite sarcini cu mai mult succes;

– au un echilibru emoțional bun;

– știu să se bucure de viață;

– relaționează mult mai armonios cu cei din jur;

-pot influența pozitiv persoanele din preajma lor.

Cum poate fi dezolvată inteligența emoțională

Pentru a vă dezvolta inteligența emoțională, puteți proceda astfel:

– Recunoașteți propriile emoții mai departe de bun-rău, pozitiv-negativ! Acceptați că aceste emoții sunt prezente și fac parte din viața voastră! Astfel veți recunoaște mai ușor propriile nevoi, impulsuri, vulnerabilități.

– Acordați-vă timp pentru a analiza ce ați trăit în fiecare zi. Conștientizați! Meditați!

– “Profitați” de prezența celor din jur! Cereți și acceptați ajutorul lor!

– Învățați să spuneți NU atunci când simțiți că nu puteți duce la bun sfârșit un lucru/obiectiv!

– Păstrați-vă energia! Nu o consumați toată cu un singur moment!

– Acceptați că în jurul vostru sunt persoane de la care puteți învăța!

– Trasați mereu câte un scop pe care să-l atingeți!

– Asumați-văfaptul căîntodeauna pot apărea situații neplăcute!

– Învățați să fiți empatic și un bun ascultător!

– Transmiteți celorlalți punctul vostru de vedereîntr-o manieră asertivă!

– Nu răniți oamenii din jurul vostru!

Inteligența emoțională este un drum lung, care necesită răbdare, efort, perseverență și provocări.