1. Povestește-ne puțin despre frumoasa ta meserie.
Designul interior este un domeniu creativ, dar in acelasi timp, destul de tehnic. Ca in orice domeniu, si aici exista multe reguli dupa care se ghideaza designerii sau arhitectii, desi, unele aspecte sunt aplicate si la nivel subconstient. Chiar daca, in Romania (si in alte tari), valoarea acestui domeniu nu este inteleasa de toata lumea. Iar noi, cei din spate, incercam sa explicam psihologia designului care influenteaza mediul in care persoanele locuiesc, muncerc sau se relaxeaza. De aici, am pornit putin educare in domeniu pentru a explica publicului larg de ce este nevoie de a crea un mediu sanatos, un mediu productiv si chiar un mediu terapeutic. Da, da, un design realizat corect si in functie de necesitatile clientului, poate aduce succes si mai multa energie si sanatate fizica si mentala.
2. În ce măsură crezi că modul în care ne este amenajată locuința ne afectează starea emoțională?
Exact ce spuneam mai sus, exista trucuri care ajuta te ajuta sa eviti energia negativa din casa sau sa atragi o stare de echilibru. Chiar recent, am scris un articol pentru Forbes LIfe cu care colaborez acum, chiar va recomand sa-l cititi. Click aici.
3. Culorile deschise sau felul în care ne-am mobilat casa ne pot crește calitatea vieții? Dacă da, de ce?
S-au facut multe studii legate de culori si am ajuns la concluzia ca energia pe care o au culorile poate influenta gradul nostru de fericire. Pe langa energia fiecarei culori luata in parte, exista si studiu ce dezvaluie secretele combinatiilor de culori. Nu degeaba, in anumite restaurante se opteaza pentru anumite culori care creaza pofta de mancare, sau in birouri creaza un mediu de lucru favorabil. Pe blog mai am un articol util, poate va inspira. Click aici
4. Spațiul în care locuim este important doar pentru adulți sau și pentru copii? Cum i-am putea face pe cei mici să se simtă bine în camera lor sau în restul casei?
Eee, cand vorbim de copii, regulile se schimba. Aici se tine cont de temperamentele copiilor, de varsta acestora, de nevoile acestora si tot asa. Iar acest subiect este atat de mult cautat de parinti, ca merita o atentie separata. De exemplu, eu impreuna cu o prietena psiholog am dezvoltat subiectul amenajarii camerelor de copii in functie de temperament, si acolo am dat sfaturi si legate de culori. Dar o sa scriu si un articol separat despre cum sa alegem culorile pentru camera copiilor.
Pe scurt, cateva recomandari: Optati pentru culori calde dar neutre si adaugati doar catea accente de culoare. Nu este obligatoriu sa alegeti culoarea roz pentru fete si albastru pentru baieti, astazi sunt atat de multe alte nuante si tonuri de culoare ca v-as sfatui sa nu va limitati. Daca camera copilului este multifunctionala, colorati-o pe zone: pentru zona de odihna ceva mai linistit, pentru zona de studiu, ceva revogorant, pentru locul de joaca, ceva jucaus.
5. În ultimul timp, țara noastră și întreaga lume se confruntă cu pandemia de Corona Virus. Astfel, măsurile care ne-au fost sugerate de către autorități ne limitează ieșitul din casă. Ce am putea face pentru ca experiența statului acasă să fie una cât mai plăcută?
Chiar daca este o perioada delicata, cel putin multi romani si alte popoare si-au dat seama ca nu au investit deloc in confortul lor de acasa. Totusi, avem noroc ca astazi sunt atat de multe magazine cu vanzare online care pot sa ajute sa va creati starea de bine foarte rapid. In primul rand comandati plante, ideal naturale, ca au mult mai multe beneficii, dar sunt ok si cele artificiale, ca macar psihologic iti aduc o stare de bine. Cumparati cateva accesorii si/sau decoratiuni ca sa mai personalizati putin spatiul vostru. Ideal ar fi sa mai mesteriti cate ceva singuri sa cu familia, ca tot aveti mai mult timp si ar fi mai distractiv. Si nu uitati: nu exagerati. Nu cheltuiti banii doar ca ati dat peste niste oferte de nerefuzat, mai bine analizati ce lipsuri are locuinta voastra si cumparati acele obiecte.
6. Crezi că oamenii care își doresc să se simtă bine în mediul în care locuiesc, ar trebui să apeleze la un designer de interior. Dacă da, de ce?
Da, clar ca ar trebui. Exact ca in orice alta profesie, fiecare sa-si faca treaba. Dar de ce pana la urma merita sa apelati la un designer? El stie cum sa va armonizeze obiectele, care la prima vedere vi se par ca nu au nicio treaba unele cu altele. Designerul stie cum sa transpuna nevoile noastre intr-o ambianta armonizata si confortabila. Si designerul stie sa faca si partea tehnica, care ne displace cel mai mult.
7. Dorești să ne mai impărtășești niște gânduri despre situația cu care ne confruntăm?
Te tema, statului acasa si reorganizarii, am scris un articol. Click aici. Ceea ce mi-am dat seama si le recomand sa faca si ceilalti, sa analizeze si sa se reinventeze, sa se bucure de mai mult timp petrecut cu familia, dar in acelasi timp sa se reorganizeze pe ei si casa lor. Totul va fi bine!
8. Poti oferii cateva sugestii de ce inseamna un spatiu confortabil si care sa ne aduca o stare de bine?
Confortul este acea stare care ne face sa ne simtim bine. Dar ce ne face sa ne simtim bine? Sa gatim? Atunci ideal ar fi sa avem o bucatarie bine organizata si proiectata in asa fel ca sa ne fie mult mai usor in procesul de gatit. Sa ne uitam la seriale si filme? Poate demult canapeaua cea veche si incomoda necesita o inlocuire. Sa gradinarim? Poate de mult trebuia sa investim intr-o gradina verticala, care se poate monta si in casa. Si iarasi va intreb: Ce va face pe voi sa va simtiti bine?
Designer de interior