1. Spune-ne puțin despre meseria ta.
Am studiat Științe politice, economie și business. Primul meu job a fost la SAP Romania. Tot aici sunt și acum, contrar studiilor care spun că majoritatea membrilor generației Z și Millennials nu “poposesc” mai mult de 3 ani intr-o organizație.
Ma regasesc in afirmatia “tehnologia face parte din ADN-ul meu”. Formal, pozitia mea curenta se numește HXM Solution Executive. Rolul meu este acela de a poziționa tehnologia SAP destinata gestionării experiențelor angajaților pe piața din Romania. De ce HXM (Human Experience Management) și nu HCM (Human Capital Management)? Pentru ca experiențele pe care le avem ne definesc ca și oameni. Pentru că gestionarea experiențelor pe care le au oamenii la locul de muncă devine din ce in ce mai importantă. Devine critic pentru organizații să aibă un feedback in timp real despre ceea ce se intamplă cu angajații lor, pentru a putea lua acțiuni rapide de imbunătățire a experiențelor acestora. Având in vedere contextul generat de COVID19, toate aceste aspecte devin și mai importante pentru organizații.
2. Ce părere ai despre situația actuală cu care România și întreaga lume se confruntă?
Așa cum am mai spus, consider că suntem impreună în această provocare. Antreprenori, angajați, angajatori, liber profesioniști, companii de stat sau din mediul privat- cu toții suntem impactați intr-un fel sau altul și toti experimentăm o nouă normalitate. Trebuie să ne adaptăm, să ne reorganizăm și la nevoie să ne reinventăm.
3. Crezi că acum, mediul online este mai mult ca niciodată, un „mediu de reculegere”?
Cred ca mediul online reprezintă o mare parte noi normalități. Dacă înainte mergeam după serviciu la sală, film sau la shopping pentru a ne relaxa, acum toate aceste activități le putem desfășura fără probleme online. Clasele de Yoga s-au mutat pe Facebook sau Instagram, shopping-ul se poate desfășura fără probleme online, iar acțiunile Netflix au crescut cu 14% de la începutul acestui an.
Totuși, menționai “mediu de reculegere”. Cred că depinde de la persoană la persoană. Foarte mulți prieteni imi spun că nu mai suportă să citeasca știri sau să vadă filme si poze pe social media sau la TV legate de sițuația prin care trecem pentru că se incarcă negativ. Cred ca depinde de fiecare dintre noi să știm când să apăsam butonul de pauză de la mediul online.
4. De ce a devenit mediul online atât de important, mai ales în această perioadă?
Majoritatea ne-am mutat activitatea in “online”. Multe organzatii si multi oameni experimenteaza “digitalizarea fortata”. Un articol interesant care circula pe internet mentiona ca “digitalizarea ne-a ajuns din urma”. Eu discut cu clienții mei pe Teams, Zoom sau Skype. În fiecare dimineață de luni până vineri am programată “coffee meeting” cu colegii mei din regiune. Foarte multe școli si grădinițe iși desfăsoara activitatea online.
Sunt de părere că datorită mediului online multe organizații au reușit să iși asigure continuitatea business-ului.
5. Crezi că Internetul ne-a permis să ne îmbunătățim comunicare cu persoanele apropiate, în această perioadă în care ne aflăm?
Cu siguranta da! Pe lângă faptul că putem vorbi constant cu cei dragi, acum avem posibilitatea de a accesa tehnologie care ne oferă posibilitatea să ne vedem. Putem să ne declaram fericiți că avem posibilitatea de a ne vedea părinții, prietenii, copiii chiar dacă suntem la kilometrii distanță. Încerc să realizez cum au trecut prin momente similare acestei perioade generațiile anterioare și imi dau seama cât de norocoși suntem.
6. Cum s-au adaptat firmele și companiile cu munca de acasă a angajaților?
Anumite companii au fost pregătite pentru această schimbare forțată, dar majoritatea au avut nevoie de timp pentru pregătirea infrastructurii tehnologice pentru a putea fi 100% operaționali. Cu toate acestea, cel mai important factor in aceasta ecuație este resursa umana. Oamenii care lucrează de acasă trebuie invățați să lucreze de acasp. Noțiunea de work from home este foarte bine primită de angajati atunci când reprezintă o opțiune, nu o ingrădire. Majoritatea oamenilor care lucrează de acasă au observat ca au o productivitate scazută din cauza celorlalți factori existenți care intervin in timpul programului de lucru. O intrebare pusă din ce in ce mai des profesioniștilor de HR este “cum pot fi productiv atunci când in paralel trebuie să am grija de copilul meu?”. Totodată, o altă categorie, printre care mă regasesc și eu, iși pune constant intrebarea “cum știm când să spunem stop?”. Am observat in ultimul timp că programul meu de lucru a ajuns la 12 ore și asta pentru că este din ce in ce mai dificil să imi dau seama când să mă opresc din lucru. În momentul în care lucrezi de acasă, exista o linie foarte fină între viața profesională și viața personală.
Pentru a incheia, consider este important să ne acordăm timp pentru a invața cum să facem față acestor provocări.
Irina Tache
SAP Romania