Vacanța de vară aduce multe bucurii copiilor: orele petrecute cu prietenii la joacă, întâlnirea cu marea, soarele, muntele și tot felul de activități recreative. Cu toate acestea, în timpul vacanței, copiii au tendința de a-și umple timpul și cu diverse obiceiuri și practici nocive: petrec timp îndelungat în fața televizorului sau a calculatorului, aleg să consume alimente nesănătoase în exces (exemplu: înghețata și sucurile acidulate – deliciile verii) și își neglijează atribuțiile legate de școală.

Pe cât de frumoasă și palpitantă este vara pentru copii, pe atât de stresantă poate devenii pentru părinți. De ce?

Apare o problemă legată de unde și în compania cui trebuie lăsați cei mici, cât timp părinții sunt la serviciu. Soluțiile ar fi ca aceștia să fie lăsați alături de bunici, bone sau duși la școli/grădinițe de vară. Există și situații în care părinții îi obligă pe cei mici să petreacă vacanța de vară alături de persoane neagreate de copii, fără a ține cont de părerea lor. De exemplu, copiii încep să refuze din ce în ce mai mult să petreacă vacanța cu bunicii la țară. Acest lucru se datorează faptului că cei mici sunt din ce în ce mai familiarizați cu tehnologia și refuză contactul cu natura. În aceste situații, părinții trebuie să le ofere alternative pentru a evita iscarea unor conflicte și pentru ca cei mici să petreacă o vacanță după bunul plac.

Chiar dacă nu vor sta în permanență cu copiii, părinții trebuie să fie atenți ca cei mici să continue să desfășoare activități plăcute, eficiente și potrivite vârstelor lor.

Care sunt activitățile cele mai potrivite?

Copiii au tendința de a se plictisi repede, având mereu nevoie de activități noi, care să îi scoată din rutină și care să le dezvolte latura personală. Activitățile de vacanțe ar trebui să fie cât mai „de vacanță” – fără presiune, fără amenințări, fără provocări sau constrângeri. Putem vorbi despre activități care sa le facă plăcere copiilor și care le pot oferi și ajutor pe partea educațională, fără a simți că sunt obligați să învețe. Cel mai important sfat ar fi să stabiliți cu copilul un program clar al activităților, în care să îi cereți părerea, să îi oferiți sugestii și cel mai important, să vă țineți de acel program. Asigurați-vă că veți avea timpul necesar, înainte de a gândi programul.

Iată un exemplu al unui program de activități de vacanță:

Luni: plimbare cu rolele în parc; Marți: vizită la grădina zoologică; Miercuri: o vizită la un apropiat sau o persoană vine în vizită; Joi: activități la un loc de joacă; Vineri: sport (piscină, footbal etc.); Sâmbătă: jocuri educaționale; Duminică: la cumpărături și timp de odihnă.

Toate activitățiile pe care le alegeți trebuie să stimuleze creativitatea, imaginația, dezvoltarea emoțiilor și a inteligenței copilului. Să nu uităm că pentru un copil, vacanța de vară înseamnă liniște, libertate, joc, autonomie și în niciun caz presiune, șantaj, amenințare!

Părinții trebuie să profite de vacanța de vară pentru a se apropia de copil.

Vacanța este un prilej pentru conectarea părintelui cu propriul copil. Cu siguranță părinetele nu are cum sa stea în permanență cu copilul , dar copilul se așteaptă la flexibilitate, timp petrecut împreună și atenție. Profitați de prilejul vacanței pentru a asculta problemele și nemulțurile celui mic deoarece acum este mai relaxat (nemaiavând presiunea școlii sau a grădiniței) și se poate exprima coerent față de ceea ce gândește și dorește. Trebuie să conștientizăm faptul că o vacanță de neuitat pentru copii, nu depinde de destinația aleasă ci de conexiunea dintre părinți și copil. Important este să vă uitați la relația și legătura cu cel mic, punându-vă următoarele întrebări: “Mă simte alături de el?“; “Simte că se bazează pe mine?”; “Știe că îmi poate comunica ce își dorește și ce are nevoie?“; “Îi dau spațiu să știe ce are nevoie?“; “Am învățat să-i prezint lumea și ofertele ei?” etc.

Temele de vacanță. Sunt benefice sau nu?

În vacanță ar trebui să renunțăm la ideea de “temă” pentru a nu induce copilului ideea că este în permanență conectat de școală sau grădiniță. În schimb, putem apela la niște recomandări pentru vacanță, în funcție de vârsta copilului, de situație și de obiective. Putem vorbi de recomandări, în general, pentru a crește creativitatea copilului, imaginația, deprinderile și cunoștințele despre viață.

Oricum ar arăta programul de vacanță, dragi cititori, vă doresc ca în septembrie să știți că ați trimis la școală sau la grădiniță un copil odihnit, cu sufletul și mintea deschise spre învățare. Nouă, părinților, doresc să ne creăm recreerea noastră ca să putem da mai departe copiilor, care au atâta nevoie de niște adulți sănătoși și asumați că au mai multe roluri, dar care rolul de părinte rămâne cel principal.