Categorie: AUTISM

Domeniu de aplicabilitate: screening si diagnoza autism, interventie, teste pentru specializarea psihologie clinica

Autism Diagnostic Observation Schedule (ADOS, Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului) este recunoscut la nivel internațional, alături de ADI-R, drept Golden Standard pentru evaluarea autismului.

ADOS este o evaluare semi-structurata care poate fi utilizata pentru a evalua aproape orice persoana suspectata ca ar avea autism: de la copii care nu vorbesc deloc, pana la adulti care sunt fluenti verbal.

ADOS are la baza operationalizarea criteriilor diagnostice pentru autism si pentru tulburari pervazive de dezvoltare din DSM-IV/ICD-10.

Instrumentul cuprinde diverse activitati care permit observarea comportamentelor sociale si de comunicare asociate cu diagnosticul de tulburare generalizata de dezvoltare.

ADOS cuprinde patru module. Persoanei evaluate îi este administrat doar un modul în functie de nivelul de dezvoltare al limbajului si de vârsta sa cronologica. Modulul 1 este utilizat pentru copii care nu au un limbaj frazal constant, Modulul 2 este pentru cei care au un limbaj frazal, dar nu sunt fluenti verbal, Modulul 3 este pentru copii cu limbaj fluent si Modulul 4 pentru adolescentii si adultii cu limbaj fluent. Singura categorie din spectrul autismului care nu este cuprinsa de ADOS este aceea a adolescentilor si adultilor nonverbali.

sursa: www.testcentral.ro