Categorie: INTELIGENȚĂ EMOŢIONALĂ

Domeniul de aplicabilitate: identificarea nivelului de inteligenţă emoţionala, test pentru specializarea psihologie clinică.

Emotional Quotient Inventory (EQ-I) reflectă concepția lui Reuven Bar-On cu privire la inteligența emotională (social-emoțională). Aceasta este concretizată în modelul Bar-On al inteligenței social-emoționale, Conform acestui model, inteligența emoțională (social-emoțională) este formată din cinci meta factori:

– metafactorul intrapersonal se refera la conștiința de sine și la expresia de sine, guvernând aptitudinea unei persoane de a fi conștientă de propriile emoții și de propria persoană în general, de a-și întelege propriile puncte tari și puncte slabe și de a-și exprima sentimentele și pe sine într-o manieră non distructivă.

– metafactorul interpersonal se referă la conștiința, deprinderile si interactiunea socială, adica aptitudinea unei persoane de a fi constienta de sentimentele, grijile si nevoile celorlalti si de a fi capabila de a initia si întretine relatii de cooperare, constructive si reciproc satisfacatoare.

– metafactorul managementului stresului se refera la gestionarea si controlul emotional, la aptitudinea unei persoane de a gestiona emotiile astfel încât acestea sa lucreze în avantajul si nu contra sa.

– metafactorul adaptabilitate se refera la managementul schimbarii, adica la adaptarea atât la schimbarile personale si interpersonale, cât si la schimbarile mediului imediat.

– metafactorul stare generala se refera la automotivare si la aptitudinea unei persoane de a se bucura de propria persoana, de ceilalti si de viata în general, dar si la modul în care îsi influenteaza viziunea generala asupra vietii si sentimentul general de multumire.

sursa: www.testcentral.ro