Categorie: ANXIETATE ŞI AGRESIVITATE;

Domeniul de aplicabilitate: evaluarea nivelului de anxietate şi agresivitate, psihopatologie, consiliere şi psihoterapie, test pentru specializarea psihologie clinica.

MASC a fost dezvoltat ca si un instrument de screening practic si eficient pentru masurarea anxietatii la copiii. El este un instrument de screening practic și eficient pentru măsurarea anxietății la copiii cu vârste cuprinse între 8 și 19 ani, validând diferite clustere de simptome.

In conditiile in care cadrul conceptual al tulburarilor anxioase ale copilariei evolueaza, atat clinicienii, cat si cercetatorii sunt confruntati cu sarcina dificila de a distinge intre anxietatea patologica si fricile care reprezinta o parte a procesului normal de dezvoltare. Pe baza unei literaturi considerabile, validand diferite clustere de simptome, manualul DSM-IV-TR, include patru tulburari de anxietate cu debut in copilarie:

–          tulburarea de anxietate generalizata,

–          fobia sociala,

–          mutismul selectiv

–          anxietatea de separare

In general, fricile devin patologice cand sunt excesive, nu reprezinta o etapa a procesului normal de dezvoltare sau sunt asociate cu comportamente de coping dezadaptative. Avand in vedere ca prevalenta anxietatii cu debut in copilarie nu este cunoscuta la nivelul populatiei, crearea unui instrument de evaluare a anxietatii la copii si adolescenti este cu atat mai importanta.

sursa: testcentral.ro