Categorie: AUTISM SI TULBURARI DE LIMBAJ

Domeniul de aplicabilitate: screening si diagnoza autism, interventie, teste pentru specializarea psihologie clinica

Social Communication Questionnaire (SCQ, Chestionarul comunicării sociale) este al treilea component al triadei recunoscute la nivel internaţional drept “Golden Standard” pentru evaluarea autismului, alături de ADI-R şi ADOS.

Acest instrument concis ajută la evaluarea abilităţilor şi funcţionării sociale a copiilor care pot suferi de autism sau de alte tulburări din spectrul autismului. Este un chestionar ce poate fi completat de un părinte sau de către un alt tutore în mai puţin de 10 minute si reprezintă o modalitate eficientă pentru a determina dacă o persoană ar trebui sau nu să fie inclusă într-un program complet de evaluare diagnostică.

Chestionarul poate fi utilizat pentru a evalua orice persoană cu vârsta peste 4 ani, atâta timp cât vârsta sa mentală este peste 2 ani. Chestionarul este disponibil în două variante. Ambele variante pot fi administrate direct părintelui.

Formularul ”Pe parcursul întregii vieți” reprezinta varianta de evaluare a întregii vieţi si este centrată pe întreaga istorie a dezvoltării copilului, oferind un scor total care este interpretat în  funcţie de anumite puncte de delimitare. Acest scor identifică persoanele care pot avea autism şi care ar trebui să se supună unei evaluări complete.

Formularul ”Actual” reprezinta varianta de evaluare a situaţiei curente, centrandu-se pe comportamentul copilului din ultimele 3 luni de până la momentul administrării. Rezultatele oferite de această variantă pot fi utile pentru planificarea tratamentului, intervenţia educaţională şi măsurarea gradului de schimbare în timp.

În plus faţă de aplicabilitatea de screening şi cea educaţională, SCQ poate fi de asemenea utilizat pentru a compara nivelurile simptomaticii pentru mai multe grupuri – copii cu tulburări de limbaj, de exemplu, sau tineri cu stări medicale care pot fi asociate cu tulburări din spectrul autismului.

sursa: www.testcentral.ro