Categorie: TESTE PROIECTIVE; PERSONALITATE

Domeniul de aplicabilitate: evaluarea personalităti, teste proiective, consiliere si psihoterapie, test pentru specializarea psihologie clinică.

 Testul de Apercepție Tematică este o tehnică proiectivă ce urmărește să evalueze modelele de gândire, atitudinile față de sine și față de ceilalți, capacitatea observațională și răspunsurile emoționale ale subiectului la un material slab structurat.

În cazul TAT-ului, stimulii ambigui constau într-un set de planse care înfatiseaza personaje umane plasate în diverse situatii de viata. Subiectului i se cere sa elaboreze o povestire despre fiecare plansa care i se ofera, povestire care solicita subiectului urmatoarele aspecte: ce se întâmpla în plansa respectiva, evenimentele care au precedat situatia respectiva, ce simt si gândesc personajele din plansa si cum se încheie povestirea respectiva.

O caracteristica aparte a manualului este detalierea diferitelor forme de aplicare a acestei tehnici: pentru adulti si adolescenti (TAT), pentru copii (TAC, cu trei versiuni) si pentru batrâni (TAB).

În interpretarea raspunsurilor, examinatorii îsi concentreaza atentia asupra mai multor domenii: continutul povestirilor pe care le aduce subiectul, sentimentul sau tonul povestirilor si comportamentul subiectului dincolo de raspunsuri.

Continutul povestirii scoate, de obicei, la iveala atitudini, fantasme, dorinte, conflicte inconstiente, imaginea subiectului despre lume. Structura povestirii reflecta sentimentele, presupozitiile subiectului fata de lume si defensele acestuia. Fiecare povestire creata de subiect este analizata cu atentie, pentru a dezvalui nevoile, atitudinile si patternurile de reactie ale subiectului. Autorul furnizeaza multiple exemple clinice si protocoale prin care cititorul este condus pas cu pas prin procedura de aplicare si interpretare.

sursa: www.testcentral.ro