Categorie: TEST PROIECTIV

Domeniu de aplicabilitate: teste proiective, evaluarea personalitatii, teste pentru specializarea psihologie clinica, consiliere si psihoterapie.

 Testului arborelui este una din principalele probe psihologice utilizate în practica din diverse domenii: educationala, clinica, resurse umane, etc. Testul arborelui are doua mari valente diagnostice: una proiectiva si una metrica, de evaluare a nivelului dezvoltarii mintale.

Un aspect distinct in interpretare il constituie indicele lui Wittgenstein, cu ajutorul caruia psihologul poate stabili existenta unor evenimente traumatice în istoria subiectului si cu destul de multa precizie momentul când acestea au avut loc.

Rezultatul interpretarii tuturor aspectelor se concretizeaza în depistarea si descrierea caracteristicilor psihopatologice ale subiectului. Din acest punct de vedere, testul se încadreaza în categoria instrumentelor clinice de descriere (fara pretentia unei clasificari conform unui inventar exhaustiv), rezultatele constituind baza unei analize preliminare care nu urmareste o încadrare conform DSM sau ICD, ci identifica prezenta unor aspecte precum:

  • întârzierea mintala sub forma retardului partial sau a infantilismului pur;
  • simptomele regresive sau fixatiile la un anumit stadiu de dezvoltare, degenerescenta;
  • tulburarile de gândire sau de atentie (fara a specifica amplitudinea exacta, aspectul psihometric);
  • aspecte nevrotice ale personalitatii cum ar fi sadismul, agorafobia, nevroza obsesionala;
  • trasaturi psihotice precum ar fi tendintele depresive sau cele maniacale, schizofrenia;
  • existenta unor traumatisme în istoria subiectului.

Toate aceste aspecte identificate în urma interpretarii sunt integrate unor modele teoretice pentru a formula un diagnostic.

sursa: www.testcentral.ro