Pentru a înțelege ce simte, un copil are nevoie de multe exemple din situațiile de zi cu zi. La copiii mici, începem prin a identifica emoțiile de bază: bucuria, tristețea, furia, teamă, iar mai târziu venim în completatare cu emoții mai complexe de tipul rușinii, vinovăției, curiozității, dezgustului.

Primul pas în gestionarea emoțiilor constă în identificarea corectă a acestora: atât la ei, cât și la ceilalți. Putem să ne folosim de personajele din desenele animate, de o păpușă, de emoticoane sau să facem jocuri de rol, în care copilul trebuie să ne demonstreze cum arată o emoție specifică. Putem intra în acest joc, ajutându-l pe copil să recunoască mai ușor.

Pasul următor constă în exprimare corectă a emoțiilor. Putem să profităm de orice ocazie specifică pentru a-l întreba pe copil cum se simte, ca mai apoi să ajungă să afirme singur că o anumită situație a generat o anumită emoție. Copilul are nevoie de validare și de acceptare a emoțiilor din partea adulților pentru a înțelege că emoțiile fac parte din viața noastră de zi cu zi, iar ele trebuiesc recunoscute și integrate. O sugestie importantă ar fi că părinții și adulții cu care interacționează să nu minimizeze amploarea emoțiilor resimțite de copil. Fiecare persoană reacționează diferit, prin urmare, o situație specifică poate genera emoții diferite la persoane diferite, însă ele au semnificația lor aparte. Expresii de genul: “esti băiat, băieții nu plang”, “esti copil mare, trebuie să intelegi”, “asta nu e motiv de plans”, etc. invalidează copilul, iar ca adult va adopta comportamente care să vină în confirmarea acestor expresii. Prin urmare, vor acumula frustrări și vor crește cu sentimentul că trebuie să își reprime emoțiile, plânsul este pentru oameni slabi, etc. Este la fel de important să ne ocupam de sănătatea emoțională a copilului, precum este cea fizică, de aceea, emoțiile de orice tip trebuiesc acceptate și recunoscute ca fiind normale în anumite situații.

Ultimul pas îl reprezintă gestionarea corectă a emoțiilor. După ce copilul a învățat ce înseamnă o emoție, cum o recunoaște și cât de utilă este să o exprime, îl putem sprijini în a gestiona emoțiile resimțite sau situațiile generatoare de emoții pozitive sau negative. Copilul trebuie să învețe modalități adecvate de a-și exprima emoțiile, fie că sunt pozitive, fie că sunt negative și că unele comportamente nu sunt acceptate. La fel de important este ca copilulul să înțeleagă perspectivă celuilalt și faptul că orice acțiune are și o reacție, iar modalitatea cea mai la îndemână este exprimarea emoțiilor.