Dragostea constă în dorința de a da ceea ce este al tău altuia și de a simți fericirea acestuia ca și cum ar fi a ta” – E. Swedenborg

Dacă sunteți binecuvântați cu mijloace de a trăi un mod rezonabil de viață, aveți abilitatea de a dărui. Lumea din afară poate fi câteodată un loc întunecat și rece, iar cei care au puțin sau nimic, depind de generozitatea și bunătatea iubitoare a oamenilor cu spirit de dăruire. De asemenea, chiar dacă dispun de posibilități materiale, oamenii au nevoie să primească gesturi de atenție pentru a se simți mai speciali și mai împliniți.

Când dăruiești, adaugi ceva bun în viața altei persoane și de asemenea, adaugi ceva minunat și în sufletul tău!

I. Dăruirea îi inspiră pe alții.

Prin acest gest, avem ocazia de a fi niște exemple pentru oamenii din jurul nostru, care nu au avut aceeași inițiativă ca noi. Perpetuarea acestui obicei, face ca lumea să fie un loc mai bun și mai uman pentru a trăi. Fii un model bun pentru oamenii din jurul tău, în special pentru tinerii care se simt îndreptățiți să primească orice vor. În timp, aceștia vor înțelege că există lucruri mai importante decât obiectul material în sine, cum ar fi bunătatea persoanei care a dăruit, manifestată prin:

a)     efortul financiar de a achiziționa produsul;

b)     timpul dedicat alegerii cadoului;

c)     analizarea preferințelor persoanei care primește și a nevoilor ei;

d)     găsirea unui moment oportun de a fi dăruit;

e)     rostirea unor cuvinte frumoase, venite din suflet.

Toate aceste lucruri fac ca obiectul în sine să conteze mai puțin și mai valoros să fie gestul persoanei.

II. Dăruirea cultivă valoarea de sine. 

S-ar putea să dăruiți pentru un motiv egoist (exemplu: pentru a vă pune bine cu șeful sau pentru ca cel mic să primească note mai bune de la profesori). Vă veți simți bine cu voi înșivă și veți fi mulțumiți când, de exemplu, șeful vă va aprecia.  Chiar și așa, efectele bunătății asupra altora trebuie să fie pur pozitive pentru a vă putea bucura din suflet de fericirea dăruirii pe care ați făcut-o unor persoane dragi.  Nu este nimic rău să vă simțiți mândri de generozitatea voastră și să folosiți acest lucru pentru a vă impulsiona în continuarea acțiunii de bunătate în viitor. Este o modalitate bună de a începe să credeți în voi înșivă și în puterea de a schimba ceva bun în sufletul vostru. Nu uitați să dăruiți fără a aștepta nimic în schimb!

Chiar și cercetările sugerează că dăruirea duce la o mai mare fericire pentru cel care dăruiește. În numeroase studii, cercetătorii au descoperit că cei care au cheltuit bani pentru alții, chiar dacă aveau opțiunea de a cheltui banii pentru ei înșiși, au fost mai fericiți.

III. Dăruirea schimbă viața altora în bine. Iată ce trebuie să rețineți:

Indiferent cât de mult sau cât de puțin poți să dai, ai puterea să atingi viața unei alte persoane și o poți influența în moduri pe care niciodată nu le poți cunoaște complet. Sunt atât de multe lucruri pe care le poți da, care nici măcar nu costă bani, ci suflet:

a)     Poți oferi din timpul tău.

b)     Poți oferi căldură și prietenie.

c)     Poți da o ureche de ascultare sau un umăr pentru ca cineva să se sprijine.

Orice ați decide să dați, rețineți că un spirit curat și o inimă generoasă pot fi calea voastră către fericirea adevărată. Trăim într-o lume în care nu toată lumea este la fel de norocoasă. Dacă sunteți capabili, oferiți altora din norocul vostru. De ce? Pentru că:

a)     Veți contribui la transformarea lumii într-un loc mai plăcut.

b)     Veți face viața celor mai puțin norocoși mai bună.

c)     Veți străluci în sufletul vostru.

 

 Surse: guidedmind.com, sciencemag.org