Categorie: CREATIVITATE

Domeniul de aplicabilitate: consiliere si psihoterapie, consiliere scolara si orientare vocationala, teste pentru specializarea clinica.

Torrance Tests for Creative Thinking sunt fara doar si poate cele mai celebre instrumente utilizate la nivel international pentru masurarea creativitatii.

Testele Torrance de Gândire Creativa sunt metode de masurare hibride, cantitativ-calitative, bazate pe culegerea deschisa, proiectiva, a raspunsurilor persoanei evaluate în domeniul creativitatii.

Testele Torrance de Gândire Creativa tind la evaluarea exprimarii creativitatii în doua ipostaze fundamentale: o ipostaza în care reactiile la stimuli sunt culese de la persoanele evaluate sub forma verbala si una în care reactiile sunt culese sub forma figurala, în desene. Pentru fiecare din aceste ipostaze sunt oferite doua forme alternative, Forma A si Forma B. Astfel, Testele Torrance de Gândire Creativa se regasesc în patru forme: Formele Figurale A si B si Formele Verbale A si B

Creativitatea este evaluata prin 5 indicatori: Fluenta (abilitatea de a produce un mare numar de idei); Flexibilitate (abilitatea de a produce o mare varietate de idei), Elaborare (abilitatea de a dezvolta, construi sau completa o idee), Originalitate (abilitatea de a produce idei neobisnuite, statistic cu o frecventa redusa, deloc banale sau evidente) si Rezistenta la inchiderea prematura a imaginii (abilitatea de a lua in considerare o gama larga de informatii).

sursa: www.testcentral.ro