Categorie: CREATIVITATE

Domeniul de aplicabilitate: consiliere și psihoterapie, consiliere școlară și orientare vocațională, teste pentru specializarea clinică.

Torrance Tests for Creative Thinking sunt fără doar și poate cele mai celebre instrumente utilizate la nivel internațional pentru măsurarea creativității.

Testele Torrance de Gândire Creativa sunt metode de măsurare hibride, cantitativ-calitative, bazate pe culegerea deschisă, proiectivă, a răspunsurilor persoanei evaluate în domeniul creativității.

Testele Torrance de Gândire Creativa tind la evaluarea exprimării creativității în doua ipostaze fundamentale: o ipostază în care reacțiile la stimuli sunt culese de la persoanele evaluate sub formă verbală și una în care reacțiile sunt culese sub formă figurală, în desene. Pentru fiecare din aceste ipostaze sunt oferite două forme alternative, Forma A și Forma B. Astfel, Testele Torrance de Gândire Creativa se regăsesc în patru forme: Formele Figurale A și B și Formele Verbale A și B.

Creativitatea este evaluată prin 5 indicatori: Fluența (abilitatea de a produce un mare număr de idei); Flexibilitate (abilitatea de a produce o mare varietate de idei), Elaborare (abilitatea de a dezvolta, construi sau completa o idee), Originalitate (abilitatea de a produce idei neobișnuite, statistic cu o frecvență redusă, deloc banale sau evidente) și Rezistenta la închiderea prematură a imaginii (abilitatea de a lua în considerare o gamă largă de informații).

sursa: www.testcentral.ro